Er is niets tegen kritiek hebben op elkaar. Het mag duidelijk zijn dat ik niet op Frans Timmermans ga stemmen, want ik heb zo mijn eigen idee├źn over hoe we in Europa met elkaar verder moeten. En elkaar stevig aanpakken mag af en toe best. Ik kan tegen een stootje en een ervaren politicus als Timmermans nog meer dan ik.

Maar om nu eerst een hele stapel onwaarheden en leugens te bedenken, om die vervolgens in de schoenen van je tegenstanders te schuiven, zoals de SP nu doet? Stel nou – en ik geloof er niks van – dat je echt daarmee de verkiezingen wint, hoe ga je dan over zoveel jaar aan je kiezers uitleggen dat je niet doet wat je beloofd hebt? Ben je dan niet gewoon zelf het ‘kwaad’ dat je beloofd hebt aan te pakken? Een stel plucheplakkers dat niets geeft om hun kiezers, maar gewoon zoveel mogelijk zeteltjes wil halen om de zetels, om centjes bij elkaar te harken en niets anders dan dat?

Door de mensen een fictieve vijand voor te schotelen en dan die vijand simpelweg op te laten houden te bestaan lijkt het alsof je heel wat bereikt hebt. Maar onder de streep is niemand er wat mee opgeschoten, en neemt de ontevredenheid over de politiek alleen maar toe.

Nee, stem dan op iemand die eerlijk en onbevangen zegt wat de doelen zijn. Op mij bijvoorbeeld. Voor een Europa waar je mag zijn wie je bent. Voor een Europa waar we met elkaar samenwerken, en elkaar aan gemaakte afspraken houden. Voor een Europa waar de belangen van de mensen in de regio’s niet verloren gaat in gekissebis over binnenlandse stokpaardjes.

Stem op 23 mei D66, stem Emma.